Od międzynarodowych stosunków gospodarczych do finansów i biznesu międzynarodowego. Kierunki badań w Instytucie Gospodarki Międzynarodowej - Sajnóg, Artur; Miziołek, Tomasz; Motowidlak, Tomasz (Szkoły naukowe i kierunki badań na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego: Współczesność i przyszłość, 2025)
Rozdział prezentuje historię i teraźniejszość Instytutu Gospodarki Międzynarodowej na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Autorzy omawiają tradycje badawcze i dydaktyczne, koncentrując się szczególnie na okresie ostatnich dziesięciu lat.