Łódzka Szkoła Ekonomii w latach 2014–2024. Instytut Ekonomii - Burchard-Dziubińska, Małgorzata; Dorożyński, Tomasz; Dzionek-Kozłowska, Joanna; Gajewski, Paweł; Kowalski, Kamil; Kozłowski, Maciej; Kuna-Marszałek, Anetta; Legiędź, Tomasz; Majchrowska, Aleksandra; Skorupińska-Cieślak, Katarzyna; Świerkocki, Janusz; Wyszkowska-Kuna, Joanna (Szkoły naukowe i kierunki badań na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego: Współczesność i przyszłość, 2025)
Rozdział prezentuje historię i teraźniejszość Instytutu Ekonomii na Wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym Uniwersytetu Łódzkiego. Autorzy omawiają tradycje badawcze i dydaktyczne, koncentrując się szczególnie na okresie ostatnich dziesięciu lat.