„Zgon tej zacnej Polki należy do strat najboleśniejszych, które nam opłakiwać na wygnaniu przyszło”. O upamiętnieniu zmarłych Polek w czasach Wielkiej Emigracji (Requiem, 2025)
Celem artykułu jest przybliżenie zagadnienia upamiętnienia Polek zmarłych w czasach Wielkiej Emigracji. Istotne informacje o tych kobietach można uzyskać na podstawie różnorodnych źródeł, w szczególności pisanych, takich jak nekrologi, spisy zmarłych emigrantów, dzienniki, mowy pogrzebowe, ale także nagrobki. Jak pokazują przytaczane przykłady, często ich odejście odbijało się szerokim echem w ówczesnej wychodźczej społeczności.