Pożegnanie Monarchy, pomnik dla Monarchy. Jan Matejko (1838–1893) - Kłak-Ambrożkiewicz, Marta (Requiem, 2025)
W artykule skupiono się na przybliżeniu uroczystości pogrzebowych mistrza pędzla, jakim niewątpliwie był Jan Matejko oraz przedstawiono genezę założenia pierwszego na ziemiach polskich muzeum biograficznego, jakim stało się Muzeum Dom Jana Matejki (obecnie oddział Muzeum Narodowego w Krakowie). Muzeum to powstało w 1895 r. w znacznej mierze dzięki zaangażowaniu finansowemu Polaków ze wszystkich zaborów. Placówka powstała i istnieje do dzisiaj w kamienicy Jana Matejki przy ul. Floriańskiej.