Półwysep Helski jako ośrodek sportów wodnych w świetle preferencji i oczekiwań turystów - Busko, Paulina; Majdak, Piotr (Turystyka – to znaczy co? Uroboros czy Feniks, 2025)
Prezentowane w artykule rozważania ogniskują się wokół zagadnień związanych z preferencjami i oczekiwaniami turystów uprawiających sporty wodne na obszarze Półwyspu Helskiego. W pierwszej części artykułu przedstawiono ramową charakterystykę walorów Półwyspu Helskiego istotnych z punktu widzenia uprawiania sportów wodnych. Następnie zaprezentowano wyniki ankietowych badań własnych przeprowadzonych wśród turystów aktywnie korzystających z oferty sportów wodnych na omawianym obszarze. Wykonane analizy miały na celu rozpoznanie kluczowych czynników wpływających na wybór tego regionu jako ośrodka sportów wodnych, rodzaju preferowanych aktywności, oczekiwań dotyczących infrastruktury, jakości usług oraz warunków naturalnych sprzyjających uprawianiu sportów wodnych. W końcowej części opracowania znajduje się podsumowanie wyników badań, prezentujące kluczowe wnioski dotyczące postrzegania walorów turystycznych Półwyspu Helskiego przez osoby uprawiające sporty wodne. Na tej podstawie sformułowano także rekomendacje dotyczące przyszłych działań mogących przyczynić się do dalszego rozwoju oferty turystycznej. Praca naukowa finansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na naukę w latach 2025/2026 w ramach działalności Uczelnianego Projektu Badawczego AWF Warszawa UPB nr 11 „Społeczne aspekty sportu i praktyk kultury fizycznej w kulturowej perspektywie tradycji, historii i współczesności”, zadanie nr 1 „Overtourism w europejskich przestrzeniach podróżowania: przyczyny – skutki – percepcja społeczna”.