Możliwości rozwoju tanatoturystyki na terenie Olsztyna - Król, Bartosz; Omelan, Aneta Anna (Turystyka – to znaczy co? Uroboros czy Feniks, 2025)
Artykuł analizuje możliwości rozwoju tanatoturystyki na terenie Olsztyna, wskazując liczne miejsca pamięci, cmentarze wojenne oraz pomniki upamiętniające ofiary konfliktów zbrojnych, które mogą stanowić atrakcyjne cele dla tanatoturystów. Celem badań było wytypowanie miejsc o potencjale tanatoturystycznym oraz opracowanie koncepcji szlaku obejmującego historyczne i kulturowe miejsca pamięci. Przeprowadzona inwentaryzacja krajoznawcza, oparta na zasobach historycznych i publikacjach naukowych, wskazuje na bogactwo zabytkowych cmentarzy i miejsc pamięci w mieście, takich jak: dawny cmentarz ewangelicki, Bet Tahara z nieczynnym już cmentarzem żydowskim, czy cmentarze wojenne z okresu obu wojen światowych. Wyniki analizy podkreślają potencjał Olsztyna jako lokalizacji tanatoturystycznej. Porównano także olsztyńskie miejsca pamięci z przykładami tanatoturystyki z innych regionów świata, akcentując unikatowe aspekty lokalnego dziedzictwa kulturowego.