Gdy umiera cząstka „Ja”: o żałobie i poczuciu osamotnienia po stracie ukochanego zwierzęcia - Płaczek, Aleksandra (Sytuacje trudne w biografii: Tom 9, 2025)
W rozdziale przedstawiono rekonstrukcję doświadczeń związanych ze stratą zwierzęcego przyjaciela, posługując się formą autoetnografii. Zanalizowano różnice w przeżywaniu żałoby po utracie bliskich „ludzi” i „zwierząt”, odwołując się do osobistych przeżyć związanych z odejściem ukochanego zwierzęcia. Porównano te przeżycia z doświadczeniami żałoby po stracie bliskich osób, uwzględniając wpływ społecznych i kulturowych norm na sposób postrzegania i wyrażania żalu. Podkreślono, że mimo częstego bagatelizowania straty zwierząt przez społeczeństwo, emocjonalne skutki tej żałoby są równie głębokie i złożone jak w przypadku straty ludzkich bliskich.