Czego uczy choroba? Doświadczenie choroby nowotworowej jako życiowy punkt zwrotny - Ulaniecka, Natalia (Sytuacje trudne w biografii: Tom 9, 2025)
W tekście poruszono problematykę choroby nowotworowej jako sytuacji trudnej w biografii, która jest jednocześnie swoistym punktem zwrotnym i katalizatorem zmian. Zaprezentowane zostały główne aspekty związane z doświadczaniem choroby onkologicznej jako krytycznego wydarzenia życiowego, a także znaczenie, jakie przypisują mu (byli) pacjenci w kontekście autorefleksji i życiowych zmian. W celu egzemplifikacji zmiany postrzegania siebie oraz przewartościowania swojego życia zostały przytoczone cytaty z wybranych wypowiedzi osób badanych. Poruszono również wątek potraumatycznego wzrostu oraz strategii radzenia sobie skoncentrowanego na znaczeniu.