Rozumienie i sposób odczuwania satysfakcji życiowej z perspektywy matek - Gregorczuk-Prosicka, Joanna (Sytuacje trudne w biografii: Tom 9, 2025)
Satysfakcja życiowa rozumiana jest jako subiektywna ocena własnej egzystencji w odniesieniu do przyjętych przez siebie standardów. W artykule zaprezentowano wyniki badań, których celem była analiza rozumienia pojęcia satysfakcji życiowej przez matki oraz ukazanie związku pomiędzy macierzyństwem i poczuciem satysfakcji życiowej. Termin satysfakcja życiowa jest terminem złożonym, a jego złożoność przedstawiona jest w tekście w formie graficznej. Po analizie i interpretacji, wskazano implikacje do dalszych badań oraz wskazówki do praktyki odnoszące się do coraz częściej poruszanego tematu wypalenia rodzicielskiego.