Rola opiekuna rodzinnego jako szczególne doświadczenie życiowe - Janowicz, Anna (Sytuacje trudne w biografii: Tom 9, 2025)
Człowiek w swoim życiu pełni różne role. Wśród nich jest rola opiekuna bliskiej osoby chorej, wymagającej długotrwałego wsparcia. Wnosi ona do jego biografii wiele różnych doświadczeń, wyzwań, emocji, konsekwencji… Bywa podejmowana z dnia na dzień, bez możliwości przygotowania się do niej, a czasem stopniowo, z rosnącym zaangażowaniem w miarę upływu czasu i rosnącymi potrzebami podopiecznego. Opieka w systemie rodziny jest mocno zakorzeniona w polskiej tradycji. Wciąż niewystarczająco wspierana przez systemy opieki formalnej, wiąże się z wieloma obciążeniami, na które muszą one znaleźć rozwiązania i zapewnić odpowiednią pomoc. Staje się to szczególnie istotne w czasie starzenia się społeczeństwa, malejącego potencjału opiekuńczego rodziny i procesu deinstytucjonalizacji usług opiekuńczych. Każda indywidualna historia opiekuna rodzinnego staje się w tym przypadku ważnym elementem funkcjonowania społeczności i społeczeństwa w różnych wymiarach i kontekstach.