Biografia Masutatsu Oyamy - Góźdź, Joanna (Sytuacje trudne w biografii: Tom 9, 2025)
Masutatsu Oyama urodził się w 1923 roku w Korei. W 1938 roku wyemigrował do Japonii, by szkolić się na pilota. Trenował różne sztuki walki, ale po powojennym kryzysie zdecydował, że całe swoje życie poświęci jednej z nich – karate. Od 1952 roku podróżował – początkowo po Stanach Zjednoczonych, później po całym świecie, dając wszędzie pokazy tej sztuki. Stoczył ponad 200 pojedynków z przeciwnikami reprezentującymi różne sporty walki (wszystkie zwyciężył), pokonał 52 byki, prezentował również tamashiwari oraz szkolił funkcjonariuszy FBI. Ostatecznie wykreował swój własny, najtwardszy styl – Karate Kyokushin, który rozpropagował na całym świecie, a dla swoich uczniów stworzył słynny test sprawności „100-kumite”. Pozostawił po sobie także liczne publikacje na temat karate, które stanowią jedne z najbardziej poczytnych książek na temat sztuk walki