Odrębność Niemiec Wschodnich w świetle koncepcji długiego trwania - Kowalski, Mariusz (Przestrzenny wymiar badań dziedzictwa kulturowego: Studia z Geografii Politycznej i Historycznej 2020. T. 9-10, 2021)
W 1990 roku nastąpiło zjednoczenie Niemiec. Różnice pomiędzy mieszkańcami starych i nowych krajów związkowych, podobnie jak odrębności innych regionów (np. Bawaria), stały się stałym elementem debaty publicznej i analiz badawczych. Powstanie szczególnych cech Niemiec Wschodnich tłumaczone jest najczęściej 45-letnim funkcjonowaniem systemu socjalistycznego. W nawiązaniu do koncepcji długiego trwania (longue durée), nie można jednak odrzucić możliwości oddziaływania znaczenia wcześniejszych uwarunkowań. Kształtowana od wieków odrębność niemieckiego Wschodu (Slavia Germanica, Ostelbien) była czymś realnym. Obserwowano to w różnych sferach rzeczywistości: osadnictwie, gospodarce, języku, rozwiązaniach prawno-ustrojowych. Połączenie wcześniejszych uwarunkowań z rozwiązaniami wprowadzanymi przez komunistów mogło natomiast dodatkowo wzmocnić odrębne cechy niemieckiego Wschodu względem regionów zachodnioniemieckich.