Dubbing w Polsce, Rosji i Bułgarii jako obiekt dyskursu medialnego – analiza porównawcza - Kulas, Karolina (Zagadnienia semantyki i stylistyki tekstu: dyskurs lingwistyczny, 2021)
Badanie dubbingu w dyskursie medialnym w Polsce, Rosji i w Bułgarii, które było przedmiotem niniejszych badań, miało na celu wskazanie pozycji i perspektyw jego rozwoju w krajach, gdzie oficjalnie dominuje wersja lektorska. Materiał badawczy stanowiły artykuły internetowe, publikacje badaczy przekładu filmowego oraz wpisy na forach poświęconych tematyce dubbingu interlingwalnego. Analiza tekstów wykazała, że dubbing w analizowanych krajach ma podobny zasięg oddziaływania – odnosi się w głównej mierze do przekładu tekstów animowanych. Obok szeregu zalet przypisywanych dubbingowi wskazano na wiele wad, niesprzyjających umocnieniu jego pozycji w ww. krajach. Są to m.in. ograniczenie dostępu do wersji oryginalnej, możliwości manipulacji widzami, kosztochłonność procesu tłumaczenia. Te ograniczenia pozwalają wysnuć wniosek, że dubbing w najbliższej przyszłości nie zdominuje rynku tłumaczeń audiowizualnych w tych krajach.