Neologizmy w cyklach poetyckich Ciemne wizje i Światy jasne Daniiła Andriejewa - Banasiak, Daniel (Zagadnienia semantyki i stylistyki tekstu: dyskurs lingwistyczny, 2021)
Artykuł poświęcony jest analizie neologizmów w poetyckich cyklach Ciemne wizje i Światy jasne. Autor w kreacyjnym rozmachu tworzy ontologicznie skomplikowane światy. Do opisu tych irrealnych miejsc potrzebuje nowych słów. Zafascynowany filozofią Ramakryszny, Ramanudźa i Patańdźali tworzy je, śmiało wykorzystując kulturę Bliskiego Wschodu. Neologizmy podkreślają nie tylko autorską erudycję, ale przede wszystkim wnoszą nowe sensy w poetyckie uniwersum wierszy poematów.