Gatunek biopika we współczesnej kulturze jako marker nowego stylu - Автухович, Татьяна (Zagadnienia semantyki i stylistyki tekstu: dyskurs lingwistyczny, 2021)
W artykule zostały poruszone kwestie dotyczące zmian społeczno-kulturowych oraz związane z nimi pojęcie biopic. Uważa się, że biopic jest wyznacznikiem nowego stylu i może odnosić się do współczesnej kultury jako całości. Na podstawie krótkiej analizy historii gatunku oraz przykładów biograficznych występujących w kinie i literaturze można dojść do wniosku, że w przeciwieństwie do tradycyjnej biografii, której celem jest afirmowanie idei znaczenia – budowanie życia zgodnie z normą społeczną oraz, w związku z tym, korelowanie biografii w kontekście historycznym, biopic wyróżnia się innym sposobem wykładni materiału biograficznego (na pierwszym planie występują nie osiągnięcia bohatera, lecz jego życie prywatne; nie świadome dążenie do wyznaczonych celów życiowych, tylko przypadkowy sukces, jako wynik gry przypadku i okoliczności).