O pragmatyce przekładu adresatywów – na podstawie polskiej wersji lektorskiej i napisów w dramacie Niemiłość Andrieja Zwiagincewa - Mocarz-Kleindienst, Maria (Zagadnienia semantyki i stylistyki tekstu: dyskurs lingwistyczny, 2021)
Punktem wyjścia w podjętych badaniach jest przekonanie, że częstotliwość użycia i jakość adresatywów w dialogach filmowych jest podporządkowana parametrom funkcjonalnym gatunku filmowego. Przeprowadzono jakościową i ilościową analizę sposobów przekazu nominalnych form adresatywnych w polskiej wersji lektorskiej i napisowej w dramacie Niemiłość A. Zwiagincewa. Badania jakościowe wykazały silną tendencję do transferu form osobowych z adaptacją morfologiczną w obu wersjach. Konfrontatywne badania ilościowe obu wersji polskich wykazały większą liczbę opuszczeń w wersji lektorskiej. Parametrem regulującym ilość opuszczeń jest przede wszystkim funkcja adresatywu, nie jest nim natomiast asymetria na poziomie systemów.