Semantyka rosyjskich i polskich przymiotników z rdzeniem глуп- / głup- - Walczak, Maciej (Zagadnienia semantyki i stylistyki tekstu: dyskurs lingwistyczny, 2021)
W niniejszym artykule zaprezentowano porównawczą analizę znaczeń rosyjskich i polskich przymiotników z rdzeniem глуп- / głup- uwzględniającą także ich właściwości słowotwórcze. Analiza dokonywana jest na materiale danych ze współczesnych i historycznych słowników objaśniających języka polskiego i rosyjskiego, jak również słowników etymologicznych, leksyki dialektalnej i dawnej. Przeprowadzona analiza pozwoliła zauważyć, że polskie jednostki cechują się większą potencją słowotwórczą, szczególnie w przypadku derywatów z sufiksami subiektywnej oceny, które w zależności od kontekstu mogą wnosić znaczenie deminutywne lub intensyfikujące i przeważnie odnoszą się do archaicznego już zasobou leksykalnego polszczyzny. Największe różnice semantyczne pomiędzy badanymi językami uwidaczniają się wśród jednostek dialektalnych.