Rozwiązywanie problemów i podejmowanie decyzji zespołowych – metody i narzędzia - Mikosik, Piotr (Metody i techniki zarządzania. Inspiracje dla teorii i praktyki, 2020)
Celem rozdziału jest przedstawienie metodyki zespołowego rozwiązywania problemów. Skuteczne podejmowanie decyzji rozpoczyna się od zidentyfikowania natury problemu, by na tej podstawie dobrać sposób pracy nad przygotowaniem rozwiązań. Proste i powtarzalne wymagają rutynowych działań podejmowanych przez menedżera indywidualnie. Tymczasem złożone, nietypowe kwestie są efektywniej rozwiązywane z udziałem zespołu pracowników przy wykorzystaniu profesjonalnej metodyki podejmowania decyzji. Specjalistyczna metodyka jest tym bardziej konieczna, jeżeli członkowie zespołu pozostają ze sobą w konflikcie i ze względu na to nie można od nich oczekiwać skłonności do kompromisów, wsłuchiwania się w argumenty innych i chęci budowania porozumienia. Podstawą skuteczności przeprowadzenia zespołu przez proces rozwiązywania problemów jest prostota procesu i wykorzystywanych metod. Z tego powodu autor rekomenduje model podejmowania decyzji składający się z następujących etapów: identyfikacja problemu, diagnoza sytuacji, poszukiwanie rozwiązań, ocena rozwiązań, planowanie i wdrożenie. W opracowaniu przedstawiono wybrane metody wykorzystywane w poszczególnych etapach procesu podejmowania decyzji.