Od teorii systemów do teorii złożoności – o różnorodności metod zarządzania organizacjami - Zalewska-Turzyńska, Magdalena (Metody i techniki zarządzania. Inspiracje dla teorii i praktyki, 2020)
Praktyka zarządzania jest podatna na mody z powodu chęci i potrzeb ciągłego doskonalenia się i utrzymania przewagi konkurencyjnej. Takie podejście pociąga za sobą nieustanne pragnienie innowacji, a teoria złożoności stała się obecnie jednym z najnowszych trendów w zarządzaniu. Zarówno teoria systemów, jak i teoria złożoności nie wyrosły na gruncie nauk o zarządzaniu, ale są z powodzeniem stosowane w rozważaniach teoretycznych i praktyce zarządzania organizacjami. W niniejszym opracowaniu podjęto próbę uzasadnienia tezy, że w obszarze metod zarządzania organizacjami teoria złożoności jest konsekwencją teorii systemów. Celem opracowania jest analiza tych metod zarządzania (w ujęciu ewolucyjnym), które wyrosły na gruncie teorii systemów i teorii złożoności, a były i nadal pozostają w arsenale menedżerów.