Zastosowanie podejścia matrycy logicznej w zarządzaniu strategicznym - Trocki, Michał; Bukłaha, Emil; Juchniewicz, Mateusz; Metelski, Witalij (Zarządzanie strategiczne w dobie cyfrowej gospodarki sieciowej, 2020)
Celem nadrzędnym opracowania jest ukazanie problematyki wdrażania strategii jako obszaru działań na styku zarządzania strategicznego i zarządzania projektami. Autorzy próbują wyjaśnić, dlaczego implementacja strategii wiąże się z niezmiennie wysokim poziomem trudności i identyfikują szereg czynników przyczyniających się do tego stanu. Wykazują, że jedną z największych przeszkód skutecznego wdrożenia strategii jest brak odpowiednich narzędzi jej implementacji. Właśnie to stanowi podstawę głównego celu rozdziału, jakim jest prezentacja podejścia matrycy logicznej (LFA) jako koncepcji zwiększania skuteczności wdrażania celów strategicznych poprzez spójne łączenie fazy analizy i planowania strategicznego z fazą ich implementacji. W oprzcowaniu wykorzystano przede wszystkim badania literaturowe (desk research) polskich i zagranicznych publikacji fachowych z powyższego zakresu.