Polskie i słoweńskie derywaty rzeczownikowe o znaczeniu hierarchiczności (wybrane problemy opisu) - Kowalski, Paweł (Języki słowiańskie dziś: w kręgu kategorii, struktur i procesów, 2021)
Celem artykułu jest charakterystyka kategorii słowotwórczej hierarchiczność oraz porównanie polskich i słoweńskich derywatów rzeczownikowych wyrażających wspólne znaczenia tej kategorii. Punktem wyjściowym jest więc kategoria słowotwórcza stanowiąca realizację ogólnej kategorii semantycznej hierarchiczność. Chodzi przede wszystkim o pokazanie wybranych problemów gramatykalizacji wybranego pola semantycznego w języku polskim i języku słoweńskim.