O niektórych neologizmach Stanisława Lema – w poszukiwaniu etymologii - Fastyn, Marcin (Języki słowiańskie dziś: w kręgu kategorii, struktur i procesów, 2021)
Autor przeanalizował zawartość Polsko-rosyjskiego słownika Lemowych neologizmów Moniki Krajewskiej pod kątem proponowanych etymologii. Spośród około 1450 jednostek leksykalnych, dla 28 nich zostały zaproponowane nowe etymologie, korygujące ewidentny błąd lub rozszerzające możliwości interpretacyjne. W ten sposób pokazano, jak trudny może być Lemowy język nie tylko dla przeciętnego czytelnika, ale także dla tłumacza czy badacza-językoznawcy.