Nowomowa PRL w świetle zapisków Michała Głowińskiego - Plęs, Łukasz M. (Hassrede – ein multidimensionales Phänomen im interdisziplinären Vergleich, 2020)
Niniejszy artykuł podejmuje temat nowomowy używanej w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej ze szczególnym uwzględnieniem komentarzy Michała Głowińskiego. Komentarze powstawały od połowy lat sześćdziesiątych do schyłku PRL i opierały się przede wszystkim na lekturze „Trybuny Ludu”. Głowiński poddaje ostrej krytyce i wnikliwej analizie język propagandy władzy państwowej, obnażając mechanizmy manipulacji. Zapiski zostały oficjalnie wydane w kilku tomach dopiero w latach dziewięćdziesiątych, mają jednakże unikatową wartość ze względu na fakt, że powstawały na bieżąco, w okresie, kiedy nowomowa PRL funkcjonowała.