Fikcyjny wróg i zawoalowana przemoc. Językoznawcza analiza wywiadu z islamistą - Greule, Albrecht; Reimann, Sandra; Schuster, Anna (Hassrede – ein multidimensionales Phänomen im interdisziplinären Vergleich, 2020)
Przedmiotem rozważań artykułu jest wywiad dwójki dziennikarzy z Erhanem A., „wyznawcą“IS, który ukazał się w Süddeutsche Zeitung (nr 40, 2014, 13–19). Celem publikacji jest wyizolowanie islamistycznych wzorców myślowych poprzez analizę specyfiki doboru słownictwa. Czynnik powtarzalności („wzorce językowe“) w przytaczanych przykładach jest przy tym decydujący dla doboru kryteriów analizy. Pod uwagę zostały także wzięte aspekty wynikające ze struktury wywiadu. Analiza koncentruje się na werbalizowaniu nazw kolektywnych oraz zawoalowanej przemocy. Wyizolowana (semantyczna) nieostrość w wyrażeniach powstaje między innymi poprzez zastosowanie konstrukcji strony biernej, jak również zaimka nieokreślonego. W szerszym ujęciu niniejszy artykuł stanowi językoznawcze badanie poświęcone użyciu w islamie języka niemieckiego, w węższym zaś – języka niemieckiego przez zwolenników tak zwanego Państwa Islamskiego (IS).