Rozważania o powstaniu warszawskim na łamach „Tygodnika Powszechnego” w latach 1945–1953 (Vade Nobiscum, tom XXIII/2021: Studia nad XIX i XX wiekiem, 2021)
Celem niniejszego artykułu było szczegółowe przedstawienie rozważań publicystów „Tygodnika Powszechnego” na temat powstania warszawskiego. W realiach powojennej Polski katolickie spojrzenie prezentowane przez „Tygodnik” było wyraźnie odmienne od promowanego przez ówczesną władzę światopoglądu materialistycznego. Redakcja tego chrześcijańskiego pisma, mimo iż generalnie unikała tematów związanych z losem zwykłych, cywilnych mieszkańców polskiej stolicy podczas tych dramatycznych wydarzeń, nie wahała się poruszać bolesnych tematów. Obszernie potraktowano kwestię religijności walczących i postać Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Choć przy opisie niektórych wątków np. rzekomy udział własowców w walkach, powielano komunistyczne mity w narracji o powstaniu redakcja tygodnika żywo dyskutowała między sobą, ukazując na łamach pisma odmienne światopoglądy (np. polemika między Wojciechem Kętrzyńskim a Stefanem Kisielewskim). W związku z powyższym należy stwierdzić, że „Tygodnik Powszechny” mimo zewnętrznych nacisków podchodził do tematu powstania warszawskiego w możliwie najpełniejszy sposób.