Topoliada Paola Rumiza jako inspiracja do wielopoziomowego poznawania kultury włoskiej - Groblińska, Justyna; Kowalik, Katarzyna (Inspiracja, 2019)
W artykule analizowane są inspiracje wypływające z lektury reportażu literackiego Legenda żeglujących gór Paola Rumiza. Włoski pisarz i dziennikarz opisuje w nim swoje wielomiesięczne podróże po Półwyspie Apenińskim szlakiem jego dwóch największych pasm górskich – Alp i Apeninów. Celem wyprawy było dotarcie do miejsc zapomnianych przez turystykę i polityków. Rozmowy z napotkanymi w drodze mieszkańcami ukazują oblicze Italii nieznanej, innej od tej przedstawianej w wielu tekstach kultury czy w przewodnikach turystycznych. Z jednej strony niewielkie górskie miejscowości mierzą się z problemami demograficznymi i ekologicznymi, ale z drugiej – mogą poszczycić się szczególnymi tradycjami, które warto poznać i kultywować. Swój dziennikarski warsztat autor opiera na doświadczeniach polskiego mistrza reportażu – Ryszarda Kapuścińskiego. Legenda żeglujących gór wykazuje ponadto wiele zbieżności z tematyką utworów Andrzeja Stasiuka. Paolo Rumiz w swojej książce inspiruje czytelników do nieszablonowego spojrzenia na Włochy.