Kontrola agencji pracy tymczasowej zatrudniających pracowników delegowanych - Kiełbowicz-Dziwulska, Agnieszka (Zatrudnienie tymczasowe jako nietypowa forma świadczenia pracy: Nr 19/2022, 2022)
Artykuł przedstawia zasady prowadzenia kontroli płatników składek oraz nietypowe formy zatrudnienia w zakresie zatrudniania przez agencje pracy tymczasowej, w szczególności pracowników delegowanych do wykonywania pracy za granicą. Rosnąca liczba umów cywilnoprawnych oraz rejestrowanych agencji pracy tymczasowej wskazuje na potrzebę coraz większej elastyczności na rynku pracy. W opracowaniu przedstawiono skalę zjawiska, a także przeanalizowano przyczyny zachodzących zmian. Pogłębiająca się różnorodność form zatrudnienia wyprzedza zmiany legislacyjne w stosunku do przepisów regulujących system zabezpieczenia społecznego, nie tylko w Polsce, ale także w przepisach prawa unijnego. W konsekwencji zachodzące zmiany rynkowe i niedostosowane do nich przepisy prawa niejednokrotnie wywołują niezrozumienie, a także mogą stanowić potencjalne źródło nadużyć w sferze ubezpieczeń społecznych. Zagadnienie przedstawiono z perspektywy kontroli płatników składek prowadzonych przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych, w szczególności prawa inspektorów kontroli Zakładu oraz obowiązki płatników składek określone przepisami Ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Autorka przedstawia potencjalne przykłady nieprawidłowości, które mogą zostać ujawnione w wyniku kontroli działalności agencji pracy tymczasowej na przykładzie pracowników delegowanych, oraz skutki finansowe w aspekcie obowiązku opłacania składek, w tym negatywne konsekwencje dla przebiegu ubezpieczenia zatrudnionych osób.