Postępowanie w sprawie ustalenia właściwego płatnika składek na ubezpieczenia społeczne - Ceglarska-Jóźwiak, Joanna (Zatrudnienie tymczasowe jako nietypowa forma świadczenia pracy: Nr 19/2022, 2022)
W opracowaniu omówiono najważniejsze zagadnienia dotyczące kwestii ustalenia właściwego płatnika składek na ubezpieczenie społeczne. Płatnik jako współwykonawca ubezpieczeń społecznych pełni szereg istotnych zadań związanych zarówno z gromadzeniem składek, jak i realizacją prawa do świadczeń ubezpieczeniowych. Z tego względu ważne jest, aby podmiot pełniący funkcję płatnika został prawidłowo ustalony. W razie stwierdzenia nieprawidłowości w tym zakresie Zakład Ubezpieczeń Społecznych przeprowadza postępowanie mające na celu ustalenie właściwego płatnika na podstawie poczynionych ustaleń faktycznych.