Outsourcing pracowniczy – analiza pojęcia - Antczak, Barbara (Zatrudnienie tymczasowe jako nietypowa forma świadczenia pracy: Nr 19/2022, 2022)
Pojęcie outsourcingu pracowniczego od lat wzbudza liczne wątpliwości, głównie za sprawą utożsamiania go z okrytymi złą sławą praktykami pracodawców mającymi na celu uchylanie się od wypełniania zobowiązań publicznoprawnych powiązanych z zatrudnianiem pracowników. W niniejszym artykule doktrynalne i jurydyczne definicje tego terminu skonfrontowane zostaną z charakterystyką pojęcia outsourcingu wypracowaną na gruncie nauk o zarządzaniu. Poczynione w ten sposób uwagi posłużą stworzeniu autorskiej definicji pojęcia „outsourcing pracowniczy”.