Nowa formuła biegu charytatywnego Wings for Life World Run i jego zwycięzcy w okresie trwania pandemii COVID-19 - Iwińska, Anna; Pyrgiel, Justyna (Współczesne problemy kultury fizycznej i zdrowotnej, 2022)
Wings for Life World Run jest biegiem charytatywnym o zasięgu globalnym. Przedsięwzięcie to ma na celu zbiórkę środków finansowych przeznaczonych na badania związane z wynalezieniem skutecznych metod leczenia przerwanego rdzenia kręgowego u osób, które uległy wypadkom. Impreza organizowana jest cyklicznie od ośmiu lat. Biorą w niej udział sportowcy amatorzy z wielu krajów świata, rozpoczynając bieg w tym samym dniu o wyznaczonej godzinie (UTC). W artykule przedstawiono rezultaty sportowe uzyskane przez uczestników biegu w różnych kategoriach wiekowych, który w latach 2020–2021 przyjął nową formułę ze względu na ograniczenia związane z pandemią COVID-19. Wprowadzone przez organizatorów Wings for Life World Run zmiany przyczyniły się także do wzrostu liczby uczestników biegu z 35 397 osób w 2014 roku do 184 236 osób w 2021 roku.