Zatrudnienie tymczasowe a praca w ramach cyfrowych platform zatrudnienia - Unterschütz, Joanna (Zatrudnienie tymczasowe jako nietypowa forma świadczenia pracy: Nr 19/2022, 2022)
Praca tymczasowa i praca w ramach cyfrowych platform zatrudnienia uznawane są za nowe nietypowe formy zatrudnienia, a udział pracowników zatrudnionych w ten sposób nie przekracza 3%. Łączy je trójstronny charakter zatrudnienia oraz tymczasowość, a także podział podstawowych funkcji pracodawcy między dwa podmioty, zauważalny także w przypadku wielu platform. Jednak agencje pracy tymczasowej działają w ramach prawnych określonych na poziomie międzynarodowym, europejskim i krajowym, zaś w odniesieniu do cyfrowych platform zatrudnienia ramy te dopiero powstają. Jednoznaczne porównanie obu form zatrudnienia i określenie właściwego kształtu regulacji dla platform cyfrowych utrudnia jednak różnorodność schematów działania platform.