Migracja ludności w wyniku wojny w Syrii od 2011 roku jako zagrożenie bezpieczeństwa międzynarodowego - Derlatka, Katarzyna E. (Społeczne skutki wojen, 2024)
Artykuł ten poświęcony jest fali migracyjnej wywołanej wojną w Syrii trwającą od 2011 r. i analizie możliwości wykorzystania masowej migracji ludności do destabilizacji Unii Europejskiej i innych obszarów na świecie, by wpływać na sytuację geopolityczną. Masowe migracje ludności mogą stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa, wpływają na politykę wewnętrzną i zagraniczną państw. Efekt wykorzystania migrantów dla własnych celów i zmiany na szachownicy międzynarodowej widać szczególnie w 2023 r. Fala migracji z Syrii, a następnie z innych krajów Bliskiego Wschodu i Afryki, okazała się doskonałym narzędziem w rosyjskiej wojnie hybrydowej przeciw Zachodowi, w osiąganiu celów strategicznych przez stosowanie szantażu i nacisku na międzynarodowych graczy, również w sprawie wojny na Ukrainie, w którą zaangażowanych jest wiele państw na świecie.