Demobilizacja personalna Wojska Polskiego w latach 1945–1947 - Jarno, Witold (Społeczne skutki wojen, 2024)
Artykuł omawia proces demobilizacji personalnej przeprowadzonej w Wojsku Polskim w latach 1945–1947. Polegał on na stopniowym zwalnianiu z wojska żołnierzy służących w nim w czasie II wojny światowej i zmniejszaniu stanu armii, by go dostosować do założeń pokojowej organizacji. Końcowym efektem tego procesu było przejście w październiku 1947 r. na system służby wojskowej obejmującej jednocześnie po dwa roczniki. Proces demobilizacji personalnej Wojska Polskiego nie był łatwy i szybki, lecz pomimo wielu problemów udało się go przeprowadzić sprawnie i w wyznaczonym terminie. Celem artykułu jest omówienie założeń tego procesu oraz przebiegu jego poszczególnych faz, głównie na podstawie dokumentów archiwalnych. Wykorzystano także w niezbędnym zakresie literaturę przedmiotu, w której często występują rozbieżne dane na temat procesu wspomnianej demobilizacji, co wymagało ich skonfrontowania z informacjami zawartymi w archiwaliach.