Lista śmierci oficerów „inżynierii wojskowej” z Kozielska i Starobielska rozstrzelanych przez Związek Sowiecki w kwietniu i maju 1940 roku - Cutter, Zdzisław (Społeczne skutki wojen, 2024)
Choć nasza wiedza o zbrodni katyńskiej jest już całkiem duża, to jednak wiele problemów wymaga wyjaśnienia. Jednym z nich jest sprawa oficerów polskich internowanych w latach 1939–1940 w Związku Sowieckim. Szczególnie istotne staje się przedstawienie pełnego obrazu zbrodni oraz rzeczywista prawda o losach jeńców z trzech obozów specjalnych: z Kozielska, Starobielska i Ostaszkowa. Wśród tych oficerów znalazła się również kadra dowódczo-sztabowa inżynierii wojskowej: 195 znalazło się w Kozielsku, a 129 w Starobielsku. Jednocześnie w miesiącach kwiecień – maj 1940 roku w pierwszym obozie przebywało 16 oficerów, w drugim zaś 25 oficerów. Ostatecznie można przyjąć, że na obszarze Związku Sowieckiego zamordowano 332 oficerów inżynierii wojskowej. Jedyna ich wina polegała na tym, że byli wybitnymi obywatelami Rzeczypospolitej i padli ofiarą totalitarnego systemu na nieludzkiej ziemi.