Badania archeologiczne na Westerplatte w latach 2016–2022. Dziewięć etapów prac badawczych - Dziewanowski, Adam; Garas, Monika; Jarzęcka-Stąporek, Joanna; Kalka, Piotr; Kuczma, Filip; Naleźny-Skurzyńska, Agnieszka; Skurzyński, Adrian (Społeczne skutki wojen, 2024)
Od 2016 r. Dział Archeologiczny Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku prowadzi pierwsze w dziejach półwyspu Westerplatte systematyczne badania archeologiczne. Celem badań jest zlokalizowanie i udokumentowanie materialnych śladów związanych z polską Wojskową Składnicą Tranzytową, a przede wszystkim odnalezienie szczątków wszystkich polskich żołnierzy poległych podczas obrony półwyspu we wrześniu 1939 r. Do 2022 r., podczas dziewięciu etapów prac wykopaliskowych, szczegółowo przebadano obszar o powierzchni niemal 6000 m². Badania geofizyczne, przeprowadzone na większości obecnie dostępnego terenu dawnej Składnicy, wskazały miejsca występowania reliktów jej zabudowań wraz ze śladami walk prowadzonych we wrześniu 1939 r. Dzięki współpracy saperów Wojska Polskiego zapewniono zwiedzającym bezpieczeństwo, usuwając z półwyspu ponad 3500 przedmiotów wybuchowych i niebezpiecznych. W ciągu siedmiu lat badań pozyskano ponad 67 000 przedmiotów obrazujących dzieje półwyspu od poł. XVII w. po dzień dzisiejszy.