Pomoc społeczeństwa dla żołnierza polskiego w okresie wojny polsko-bolszewickiej w świetle lokalnej prasy oraz wybranych materiałów archiwalnych z zasobu Archiwum Państwowego w Łodzi - Kaniewska, Anna (Społeczne skutki wojen, 2024)
Organizowanie pomocy dla żołnierzy walczących na froncie wojennym należało do jednych z ważniejszych inicjatyw leżących po stronie społeczeństwa, w szczególności grup i środowisk bezpośrednio niezaangażowanych oraz niebiorących udziału w działaniach zbrojnych. Przedmiotem niniejszego referatu jest przedstawienie i przybliżenie wybranych aspektów dotyczących tejże działalności, podejmowanej na terenie Łodzi w okresie wojny Polski z Rosją bolszewicką. Wśród aktywnie działających organizacji udzielających wielokierunkowej i wieloaspektowej pomocy dla polskiego żołnierza znalazły się: Towarzystwo Pomocy dla Żołnierza Polskiego, Polski Biały Krzyż, Polskie Towarzystwo Czerwonego Krzyża, Oddział Miejscowy w Łodzi, Resursa Rzemieślnicza w Łodzi. Równie prężne działania stały się udziałem mniejszych organizacji, kół i stowarzyszeń, jak chociażby Narodowej Organizacji Kobiet czy Koła Akademiczek. Cenny materiał źródłowy stanowiła w tym zakresie prasa, z której zaczerpnięto wzmianki i zawiadomienia pojawiające się regularnie w zamieszczanych komunikatach. Wśród wykorzystanych tytułów prasowych znalazły się: „Echo Łódzkie”, „Kurier Łódzki”, „Rozwój”, „Straż Polska”. Bazę źródłową uzupełniono o informację z materiałów archiwalnych przechowywanych w zasobie Archiwum Państwowego w Łodzi, w szczególności z druków ulotnych oraz korespondencji prowadzonej przez władze miasta oraz instytucje dobroczynne.