Antyczna przestrzeń kuchenna w świetle literatury gastronomicznej i medycznej - Rzeźnicka, Zofia (W kuchni. Kulturowe szkice o przestrzeni, 2019)
Celem niniejszego artykułu jest zrekonstruowanie antycznej przestrzeni kuchennej na podstawie receptur zawartych w łacińskiej książce kucharskiej De re coquinaria (IV wiek naszej ery), traktacie De agricultura Katona (III/II wiek przed naszą erą) oraz greckich pismach medycznych autorstwa Galena (II/III wiek naszej ery) i Orybazjusza (IV wiek naszej ery). Zawarte w nich dane stanowią punkt wyjścia do rozważań na temat egzemplifikacji podstawowych sprzętów kuchennych, ich praktycznego wykorzystania, a także zilustrowania typowych dla tej epoki metod obróbki termicznej pokarmów.