O dwóch znaczących przedmiotach. Kulturowa inwentaryzacja przestrzeni kuchennej (W kuchni. Kulturowe szkice o przestrzeni, 2019)
Autorka zdaje sprawozdanie z pewnego badawczego ćwiczenia, które – próbując utrzymać perspektywę autoetnograficzną – wykonała we własnej kuchni. Sięga po narzędzia etnografii sensorycznej, wsłuchuje się w podpowiedzi antropologii jedzenia, by opisać siebie-badacza w przestrzeni, siebie-badacza w relacji z przedmiotami. Topografia kuchni, znajdujące się w niej obiekty, związane z nimi gesty i praktyki stają się przyczynkiem dla kulturowych komentarzy i analiz.