Estetyka brzydoty w liryce Gottfrieda Benna – zarys pracy doktorskiej (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
Motyw brzydoty w liryce Gottfrieda Benna jest nieodzowny w jego twórczości, tymczasem badania koncentrują się przede wszystkim na poglądach ideologicznych oraz na medycznych aspektach z życia autora. Estetyka brzydoty w liryce Benna wydaje się być traktowana drugorzędnie, mimo ze miała ogromny wpływ na jego twórczość oraz życie. Zadaniem niniejszego artykułu jest przybliżenie roli motywu brzydoty w liryce autora oraz przedstawienie obecnego staniu badań nad tym tematem. Mimo iż kategoria estetyczna brzydoty w szczególności rozpowszechniona była w modernizmie, należy dodać, że była obecna również przed nim. Rozważania na temat kategorii brzydoty sięgają starożytności, kiedy to dla greckich filozofów i myślicieli ważna była próba zdefiniowania piękna oraz stojącej do niego w opozycji, brzydoty. Kategoria estetyczna brzydoty w literaturze ukazywana jest jako przeciwieństwo do piękna, niewinności, dobra. Często zestawiana jest ze złem, demonami lub ludzkimi tragediami. Brzydota nie tylko stoi w opozycji do piękna, lecz także jest nieodzownym jego elementem, dzięki któremu jesteśmy w stanie stwierdzić, co tak naprawdę nas zachwyca, a co w naszym mniemaniu dalekie jest od indywidualnego ideału.