Powojenny styl obywateli PRL i NRD - Zawadzka, Justyna (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
Tekst „Powojenny styl obywateli PRL i NRD” autorstwa Justyny Zawadzkiej to analiza porównawcza rozwoju mody i kultury po II wojnie światowej w Polskiej Republice Ludowej i Niemieckiej Republice Demokratycznej. Analizę oparto na publikacji Anny Pelki, pt. „Z politycznym fasonem” z 2013 roku. Tekst podzielono na dziesięciolecia, w których kreował i zmieniał się styl obywateli obu krajów, aż do końca lat 80. Podjęto analizę zarówno stylu kobiet i mężczyzn, jak i młodzieży.