Uwolnij poezję, czyli jak gotycki metal pomaga w zrozumieniu klasyków - Kowalczyk, Andrzej (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
Współcześnie ciężko zachęcić młodzież w szkołach do zainteresowania się poezją. W systemie edukacji brakuje metod uatrakcyjniających poezję dla uczących się, ponieważ w jej odbiorze występują trudności związane z recepcją formy i specyficznych środków stylistycznych. Celem tego artykułu jest ukazane potencjalnej synergii między wierszami klasycznych niemieckojęzycznych autorów oraz mieszanki muzycznych stylów takich jak gotycki metal i NDH (Neue Deutsche Härte), realizowanej w utworach niemieckiego zespołu Leichenwetter. Tekst stara się również opisać ich niepowtarzalny, eklektyczny styl muzyczny oraz niecodzienny dobór wierszy przerabianych na teksty piosenek. Kolejnym celem jest również ukazanie, jak zarówno entuzjaści muzyki metalowej oraz czytelnicy poezji mogą skorzystać na słuchaniu zespołu Leichenwetter. Jako przykład posłuży analiza obróbki sonetu Menschliches Elende Andreasa Gryphiusa w wykonaniu zespołu.