Etnograficzny przyczynek do spojrzenia na jerozolimskie axis mundi (Vade Nobiscum, tom XXIV/2024: Studia nad Bliskim Wschodem, 2024)
W artykule autor przedstawia koncepcję Jerozolimy jako axis mundi, czyli osi świata, w kontekście etnograficznym. Wykorzystuję analizę kulturową oraz wyniki własnych etnograficznych obserwacji uczestniczących, by zgłębić różnorodne aspekty spojrzenia na Jerozolimę jako centralnego punktu świata w różnych kulturach i religiach. Przedstawiam różne perspektywy społeczności lokalnych i pielgrzymów, ukazując, jak Jerozolima jest postrzegana i interpretowana przez różne grupy wyznaniowe. Artykuł prezentuje spojrzenie na to, jak axis mundi manifestuje się w Jerozolimie oraz jakie konsekwencje ma to dla zrozumienia religijnych i kulturowych wymiarów tego miasta.