Niepełnosprawni seniorzy – problemy operacjonalizacji pojęcia - Wojtyńska, Joanna (Jak badać zjawisko niepełnosprawności. Szanse i zagrożenia założeń teoretycznych i metodologicznych studiów nad niepełnosprawnością, 2020)
Z roku na rok rośnie liczba badań i publikacji poświęconych rozmaitym kwestiom związanym z niepełnosprawnością oraz opracowań podejmujących tematykę starości i starzenia się społeczeństwa. Wciąż jednak niewiele prac i badań skupia się na specyficznych problemach niepełnosprawnych seniorów. W artykule podjęto próbę zoperacjonalizowania pojęcia starszej osoby z niepełnosprawnością, ze szczególnym uwzględnieniem definicji niepełnosprawności zaproponowanej przez WHO i definicji osoby niepełnosprawnej przyjętej przez ONZ. Przedstawiono kryteria wyznaczające tzw. progi starości, a także dokonano przeglądu kryterium wieku stosowanego w badaniach społecznych i statystycznych oraz w oficjalnych dokumentach i aktach prawnych, dotyczących polityki senioralnej. Zwrócono uwagę na różne aspekty związane z definiowaniem pojęcia niepełnosprawności i „osób niepełnosprawnych”. Przedstawiono kryteria stosowane w badaniach dedykowanych tej grupie osób oraz opracowaniach GUS. Na zakończenie zaprezentowane zostało porównanie statystyk określających populację niepełnosprawnych seniorów w zależności od przyjętego kryterium niepełnosprawności.