Zrozumieć „innego” – socjologia wiedzy jako perspektywa badawcza dla Disability Studies - Głąb, Zbigniew (Jak badać zjawisko niepełnosprawności. Szanse i zagrożenia założeń teoretycznych i metodologicznych studiów nad niepełnosprawnością, 2020)
Celem artykułu jest wskazanie możliwości zastosowania klasycznej socjologii wiedzy do badań nad debatą publiczną dotyczącą niepełnosprawności w Polsce. W tym celu konieczna jest identyfikacja grup, które wypowiadają się o niepełnosprawności, dążąc do generowania zmiany, jak też analiza (makro i mikro) ich struktury aspektowej – według koncepcji Karla Mannheima. Proponowana analiza dotyczy grup posługujących się ideą niezależnego życia (independent living) w ogólnej opozycji: grupy niepełnosprawnościowe – grupy decyzyjne. W artykule zawarte zostały również główne postulaty badawcze.