Obraz cara Samuela w źródłach bizantyńskich (koniec X–XII w.) (Widmo Mahometa, cień Samuela. Cesarstwo bizantyńskie w relacji z przedstawicielami innych religii i kultur (VII–XV w.): Nr XXXIX, 2020)
W artykule przeanalizowane zostały informacje źródeł bizantyńskich ( Jana Skylitzesa, Nicefora Bryenniosa, Anny Komneny, Jana Zonarasa, Michała Glykasa, Żywotu Nikona Metanoity), dotyczące bułgarskiego władcy Samuela, ze szczególnym zwróceniem uwagi na sposób ukazywania go jako władcy i wodza.