Mapa z Ripoll i logika jej systemu winiet ze szczególnym uwzględnieniem Półwyspu Bałkańskiego i Konstantynopola - Kochanek, Piotr (Widmo Mahometa, cień Samuela. Cesarstwo bizantyńskie w relacji z przedstawicielami innych religii i kultur (VII–XV w.): Nr XXXIX, 2020)
Artykuł podzielony został na trzy części. W pierwszej autor przedstawia historię badań dotyczących mapy z Ripoll. W drugiej części Autor przedstawia i analizuje tekst Specimen terrae, znajdujący się po lewej i prawej stronie mapy, jak również napisy południowej hemisfery mapy. Trzecia część poświęcona jest północnej hemisferze.