Protokoły Towarzystwa Polskich Rzemieślników w Zielonej Górze jako uporządkowana relacja z zebrania - Żuraszek-Ryś, Iwona (Filologia jako porządkowanie chaosu: Studia nad językiem i tekstem. Ad honorem Professoris Marci Cybulski, 2018)
Podjęte w niniejszym artykule rozważania, dotyczące sposobów realizacji cech stylowych właściwych protokołowi przez piszących sprawozdania z przebiegu zebrań Towarzystwa Polskich Rzemieślników w Zielonej Górze, a więc kształtowania przez nich wypowiedzi językowej w zakresie stylu, umiejętności wpisania się w konwencję gatunkową, mają na celu udzielenie odpowiedzi na pytanie: czy analizowane dokumenty można uznać za uporządkowaną relację z zebrania.