Podcast kryminalny na lekcjach języka polskiego jako obcego - Bursiak, Marta (Aktywizacja – innowacja – akulturacja. (Glotto)dydaktyka a kryzys migracyjny, 2024)
Zasadniczym celem niniejszego artykułu jest omówienie potencjału polskich podcastów kryminalnych jako aktywizujących i innowacyjnych materiałów, które służą skutecznemu nauczaniu języka polskiego jako obcego. W opracowaniu wyodrębniono poszczególne etapy przygotowywania podcastu do pracy na lekcji oraz zaprezentowano propozycje technik ćwiczeń, które można wykonywać podczas jej różnych faz. Reprezentatywnym materiałem badawczym stał się podcast kryminalny pt. Gdzie jest córka Al Bano i Rominy Power? z kanału Kryminatorium dostępnego na platformie YouTube. Ten szczególny rodzaj tekstu, wyrastający z dyskursu kryminalistycznego, został poddany analizie zgodnej z założeniami metodyki glottodydaktycznej. Na jej podstawie zaprezentowano koncepcje przykładowych zadań (głównie leksykalnych) do wybranego podcastu. Z językoznawczej analizy materiału wynika, że podcasty kryminalne mogą sprzyjać rozwijaniu różnych sprawności i podsystemów językowych. Jednak muszą one zostać odpowiednio przygotowane pod względem metodycznym, a także wzbogacone ćwiczeniami, które ilustrują oraz rozwijają wybrane zagadnienia leksykalne i gramatyczne.