Co ma wspólnego Robert Lewandowski z Andrzejem Dudą? O znajomości słynnych Polaków wśród Ukraińców uczących się języka polskiego (Aktywizacja – innowacja – akulturacja. (Glotto)dydaktyka a kryzys migracyjny, 2024)
Niniejszy artykuł poświęcony jest analizie znajomości polskich kulturemów dotyczących znanych Polaków, wśród Ukraińców uczących się języka polskiego jako obcego. Składa się on z dwóch części. W pierwszej z nich przedstawiono zagadnienia teoretyczne dotyczące kultury i języka oraz kulturemów. W drugiej przeanalizowano wyniki badań ankietowych. Celem jest ukazanie zależności pomiędzy grupą badanych a ich wiedzą o polskiej kulturze.