Filologiczne przestrzenie polskich psałterzy. Od stanu uporządkowania ku nowym zadaniom badawczym - Koziara, Stanisław (Filologia jako porządkowanie chaosu: Studia nad językiem i tekstem. Ad honorem Professoris Marci Cybulski, 2018)
Artykuł dotyczy wybranych zagadnień filologicznych polskiej literatury psałterzowo-biblijnej, znajdującej regularne poświadczenia w historii polszczyzny od doby staropolskiej po współczesność. Opracowanie jest próbą syntetycznego spojrzenia na: 1) specyficzne właściwości oraz kulturowe znaczenie biblijnej psalmodii, 2) fenomen jej wielowiekowej obecności w języku, 3) stan i kierunki dotychczasowych badań językoznawczych nad rodzimym dziedzictwem psałterzowym, a także 4) zmierza do wskazania na możliwości i potrzeby ujęć nowych, wykorzystujących mniej dotąd znane świadectwa rodzimej psalmodii oraz formy ich opisu.